e premte, 20 korrik 2012

Kjo poemë dallon ngase ka procede romantike dhe realiste.Ndahen në 3 pjesë në varësi të personazheve që jan 1)Trina , 2)Zoga dhe 3)Lokja.

Në pjesën e parë paraqet tabllon romantike me përshkrimin e natyrës nëpërmjet elementeve si ,,dy qershia të lidhura në një rrëfanë ose si dy molla të kputuna nga një degë‟‟, ku qershitë janë njëra paraqet popullin shqiptar që jeton në Arbëri kurse tjetra popullin shqiptar që jeton në Shqipëri , rrëfana e paraqet atdheun e të parëve , kurse dy mollat poashtu e paraqesin njëra arbëreshët kurse tjetra shqiptarët e shqipërisë kurse dega e paraqet atdheun e të parëve.

Simbolika shfaqet edhe me këngën e gjelit në fund të pjesës së parë që tregon mbarimin e një gjëje dhe fillimin e një gjëje tjetër.

Në këngën e dytë shfaqet një vajzë e re e quajtur Trina e cila vdes.Nëna e kësaj vajze është Lokja.

Dhembjen për vdekjen e vajzës Lokja e përjeton thellë pa e shfaqur haptazi ngase kjo tragjedi nuk shprehet me nota sentimentale si elegjitë e vajtimit,referencat fetare për të vetmen arsye që të mos e brengoste vajzën e vogël të quajtur Zoga me ritualin e vdekjes. 

Kjo shfaqet me atë se Lokja prap punon , moliset , lufton për ekzistencën e familjes.

Në këtë këngë(të dytë të quajtur Zoga) shfaqet jeta e pasvdekjes së Trinës ku bartëse e veprimit bëhet Zoga.

Shfaqet përsëri natyra me bylbylat , zymbylat , dallëndyshet , zgjoi i bletëve , lëvruesi etj dhe të gjitha këto e paraqesin simbolikën e asaj se ,,jeta vazhdon‟‟.

Në vazhdim kemi paraqitjen e ëndrrës(një prej elementeve më të njohura të romantizmit) ku si ëndërrimtare është Zoga.

Zoga në ëndërr sheh dy bylbyla të vendosur njëri në degë të trëndafilit kurse tjetri në degë të zymbylit.Simbolika e kësaj ëndrre është , zogjtë janë Zoga dhe i ,,dashuri i saj i ardhshëm‟‟ d.t.th kjo simbolizon lindjen e dashurisë.

Mjeda si tipar dallues ka se i largohet folklorizmit që ishte tipar I shkrimtarëve arbëresh p.sh njohja e të rinjëve , martesa , lindja e fëmijës të gjitha këto ai i shmang. 

Në pjesën tretë paraqitet ajo se për dikë jeta është e hidhur mbaron para kohe kurse për dikë tjetër ajo është e ëmbël dhe vazhdon pa probleme.

Poashtu na del në pah mungesa e djalit që do të ishte ndihmë fizike për Loken , Zogën dhe nipin.

Trina-simbolizon rininë e papërjetuar,Zoga-simbolizon vazhdimsinë e jetës kurse Lokja - simbolizon shkallën dhe peshën e dhembjes që të sjell jeta.

Poema ska koncept kohor.(nuk mund ta vendosim në një kohë të caktuar historike), poashtu ajo nuk ka koncept komunikativ.(familja paraqitet si tepër e izoluar nga rrethi shoqëror). 

20 komente:

 1. Flm shumë për këtëreferat kaq të bukur... =D

  PërgjigjuFshije
 2. qendrim hasani 29 dhjetor 2012
  referata shum e bukur flm qe na e keni mundesu per me e lexu

  PërgjigjuFshije
 3. me pelqen shum luktyra juaj ju faleminderit shum mga ju na mundeson te mesojm sa me shum rreth ketyra qeshtjeve te ndjashme. me kan len shum pershtypje lyktyra ANDRRA E JETES.E BOTUAR NGA NRE MJEDA.

  PërgjigjuFshije
 4. shum referat i bukur shpresojj qe edhe ju te keni ate te cilen e deshironi

  PërgjigjuFshije
 5. e kam kuptu ma mir tash se per qka behet fjale ketu ju faleminderit shume

  PërgjigjuFshije
 6. Mir amo qi spritoni a muni me bo naj pershkrim tjeter se kshtu qysh me thon spo kuptohet

  PërgjigjuFshije
 7. Bojeni per klast e 8ta se po pritojm me e lexu librin

  PërgjigjuFshije
 8. Hamdija prej podjeve ju petshenes shum e kini dhi

  PërgjigjuFshije
 9. qite mor andraa e jet .tringu.zogu e qito qka jon kto

  PërgjigjuFshije
 10. me kan mir e lexojn e jo mej mearr prej netit po me lexue vepren edhe e kan leximin ma te mir

  PërgjigjuFshije
 11. hup be se ti i ke lexu najhere

  PërgjigjuFshije
 12. bledioni nga skenderaji ju pershendes per kete referat

  PërgjigjuFshije
 13. Flm shum per kete referat te bukur

  PërgjigjuFshije